Kui palju jõuluvana teenib?

GetaPro

Kui palju jõuluvana teenib?

  • Blog
  • 19-12-2022

Aien Trushin on ilmselt GetaPro noorim jõuluvana. Seega peab ta ümara kõhu asemel kasutama pehmet patja ja tugevalt kinni siduma vööga. Ta teab, kuidas muuta oma häält nii, et kellelegi ei tuleks pähegi, et halli habeme taga on lokkis juuste ja siira naeratusega noor kena noormees. Uurisime Aienilt, kas jõuluvana teenused on endiselt nõutud ja kui palju on võimalik pühade ajal teenida. Ja üleüldse- mis tunne on olla muinasjutuline jõuluvana, kes jagab jõulumaagiat?

 

Aien, kuidas sa jõudsid selleni, et sinust sai kõige olulise jõulutegelane, keda kõik lapsed ootavad?

Mulle on alati meeldinud inimestega suhelda, nende seas olla, esineda, lastega töötada ja end erinevates rollides proovile panna. Üks mu esimesi töid, mille sidusin füsioteraapiaga, oli laste lõbustamine mängutoas. Seal kohtasin üht tüdrukut- animaatorit. Ja võin öelda, et just tema tõigi mind sellesse maagilisse maailma. Aja jooksul mõistsin, et palju mõistlikum on olla iseenda boss, mitte töötada kusagil ettevõttes tunde lugedes, andes ära oma teenitud protsente. Nii asusingi tööle FIE’na. Ja tänu headele arvustustele kujunes mul tasapisi välja ka oma püsiklientide ring.

Hetkel töötan nii laste animaatorina kui ka avalike ürituste peojuhina. Lisaks näitlemisele meeldib mulle end väljendada filmi- ja koomiksitegelastena, osalen filmides, sotsiaalvõrgustike reklaamides ja reklaamiprojektides, sealhulgas ka portaalis GetaPro. Näitlejaoskusi arendan pidevalt erinevatel kursustel käies, näiteks mängin praegu regulaarselt pantomiimi. Teisest küljest, et end heas vormis hoida ja järjest kolm laste pidu rõõmsameelne ja energiline püsida, püüan olla tõeline superkangelane- tegelen triatloni ja pikamaajooksuga: see on minu igapäevane elustiil.

 

Kuule, aga kas animaatoril on vaja erialast haridust? Või on see pigem kutsumus ja hingeasi?

Ma ütleks, et see on eriline kutsumus. Kõigil pole soovi ja jõudu olla lastega pikka aega, publiku ees, püüdes neid inspireerida, naerma ajada ja nende meelt lahutada. Oluline on, et üritus oleks huvitav ja kvaliteetne, hästi üles ehitatud ja ladusalt kulgev. Lastega on väga oluline, et ei tekiks kaost ja sina animaatorina hoiad publikule märkamatult kätt pulsil, juhid neid ja suunad õiges suunas. Minu jaoks peamine, et see poleks lihtsalt meelelahutus, vaid ka lapsed saaksid midagi uut õppida- see annab peole lisaväärtuse: võib-olla esimest korda elus puhusid nad iseseisvalt õhupalli või nägid pantomiimi. Ja kuna pidudel kipuvad tegelased korduma, on minu jaoks oluline ise improviseerida, et iga kord oleks nagu esimene kord.

 

Kas jõuluvanad on endiselt nõutud ja kui palju saate pühade ajal teenida?

Muidugi, millisele lapsele ei meeldiks kingitusi saada ja veel enam, otse jõuluvana käest? Mul on tunne, et isegi tänapäeva arenenud ja tehnikaajastu lapsed tõesti usuvad ja ootavad jõuluimet ja jõuluvana. See traditsioon elab paljudes peredes- kirjutatakse kirju, lapsed püüavad detsembris hästi käituda, õpivad luuletusi ja etteasteid, millega jõuluvana üllatada. Jõuludeks on tööd küllaga! Eelmisel aastal töötasin kõik pühadepäevad kuni päris hilisõhtuni välja. Kuna pidulikud üritused algavad haridusasutustes enamasti juba kuu keskel, siis võib öelda, et suurema osa detsembrist veedan jõuluvanana.

 

Ja kui palju läheb maksma maagilise külalise jõuludeks külla kutsumine?

Külastus näiteks 18:00-18:30 maksab olenevalt asukohast 80-100 eurot. Kui hilisel pärastlõunal, siis see võib olla veidi kallim- kuni 120 eurot. Vaatamata sellele, et töötan graafiku alusel, tahan vahel siiski kauem perega koos olla. Lisatasu ma selle eest ei küsi- see on mu enda soov, kui tunnen, et üks lastest vajab veidi rohkem tähelepanu ja suhtlemist. Tavaliselt valmistun ürituseks ette, et teada, mida laps jõuluvanalt ootab- vanemad räägivad mulle sellest või saadavad postkaardi, mille laps jõuluvanale kirjutas. Kingi üle andes räägin sellest ja viskan nalja, et lapsel tekiks tunne, et päkapikupost tõesti toimib ja jõuluvana on kõigist tegemistest ja pahandustest teadlik!

Jõuluvanaks olemine ei seisne aga ainult rahas. Iga külaskäik on minu jaoks võimalus saada uusi kogemusi ja kohtuda toredate peredega. Selles töös koosneb kasum teenitud eurodest, saadud kogemustest ja siiratest emotsioonidest. Raha kulub, kuid kogemus ja rahulolu jäävad. Samuti on tõeliselt hämmastav laste nägudelt näha rõõmu, mille jõuluvana tulek tõi!

 

Kas mäletad oma esimest korda? Kas juhtus midagi ebatavalist?

Päris alguses. 2016. aastal mäletan, et mind kutsuti esimest korda päkapikku mängima. Kõik oli hästi, kuid millegipärast ei tundnud ma end täieõigusliku päkapikuna. Võib- olla oli probleem selles mitte liiga elegantses riietuses või habemes- liiga lühike ja õhuke. Kuid vaatamata sellele olid lapsed üllatuse üle väga rõõmsad. Nii et nad imetlesid mind ja ma olin omakorda nende vaimustuse üle rõõmus.

 

Kuidas valmistuda jõuluvana külaskäiguks? Mida tuleks silmas pidada?

Loomulikult, tuleb aastaringselt hästi käituda- jõuluvana saab ju kõikidest tegudest teada. Ja ärge oodake, et ma tulen teie juurde läbi korstna, kui me pole selles eelnevalt kokku leppinud. Kui oleme kokku leppinud, siis tuleks toru puhastada nii, et mu põsed jääksid samasugused punakad, mitte ei läheks mustaks. Loomulikult on oluline peo üldine atmosfäär majas, et kõik kohalolijad oleksid sellesse protsessi kaasatud ja ootaksid jõuluimet! Meenutagu ka täiskasvanud oma lapsepõlve ja uskugu ka pisut jõuluvanasse! Mõnikord juhtub, et lähen tuppa ja lapsed ega täiskasvanud ei tea, et jõuluvana külla tuleb. Mul on selle kohta erinevaid naljakaid olukordi, millest mulle ürituste kliendid rääkinud on. Kõik on üllatunud ja emotsioonid on laes, kui mainin lugusid, mis käivad igas vanuses pereliikme kohta. Ja muidugi peate teadma, et kui jõuluvana veidi hiljaks jääb, siis ärge muretsege- ta otsib just kõige lumisemat katust, kuhu oma põtrasid parkida.

 

Milline tegelaskujudest sulle kõige rohkem meeldib?

Olles näitleja, meeldib mulle rolle vahetada, kuid lemmiktegelasteks on piraat ja kloun. Ka reisil olles võtan mõnikord need kostüümid kaasa või vähemalt mõne aksessuaari neist, näiteks klouni nina, et nii iseend kui sõpru üllatada! Piraadi tegelaskuju on populaarne, sest lastele meeldib midagi otsida, õppida ja lõpuks midagi ka leida! Ma ise usun, et kirst, mille olen peitnud, on ehtne ja kujutan ette, et lapsed ja mina oleme meremehed, kes selle aarde üles otsima peavad. Binokli, kompassi, kaardi ja erinevate vihjete abil läheme aardeid otsima, täites samaaegselt erinevaid ülesandeid ja mängides. On olnud peresid, kelle kodudes olin piraadina kahe aasta jooksul lausa 4 korda. Arvan, et see on selle pärast, et uskusin sellesse, et leian tõelise aarde just nagu lapsedki.

Kuid olenemata sellest, millist tegelast ma mängin, püüan alati kinkida peol osalejatele maagilist jooki, mille peamisteks koostisosadeks on lahkus, rõõm ja positiivne huumor, mis on maitsestatud korraliku näpuotsatäie aktiivse entusiasmiga, sest need on omadused, mis kõlavad laste südametes! Aitäh intervjuu eest ja kohtumiseni pühadel!

Tagasi