Nullist fotograafiani- lugu suure südamega Antrast“ title=

GetaPro

Nullist fotograafiani- lugu suure südamega Antrast

  • Blog
  • 22-07-2021

Tere! Läheme ehk veidi ajas tagasi ja meenutame, millest algas sinu fotograafia karjäär?

Fotograafia tuli minu ellu üsna hilja. Kõigepealt lõpetasin ülikooli ja töötasin büroos juristiabina, seejärel administraatorina välisüliõpilastega RTU’s.

Fotograafia minu elus sai alguse tutvusest, kui kohtusin oma elukaaslase Arturiga. Ta on fotograaf ja ühel päeval võttis ta mind kaasa looduspildistamisele. Ja nii see algas.

Hakkasin huvi tundma fotograafia vastu, pildistasin palju loodust, loomi, linnu, hiljem inimesi. Sain aru, et saan sellega hakkama ja otsustasin minna fotograafiat õppima.

 

Kas õpingud koolis andsid teile midagi väärtuslikku?

Kindlasti! Meile õpetati fotograafiat kui kunstivormi ja julgustati meie loovust. Suhtlusringkond ja ümbritsev ei jätnud ka suurt valikut- kui oled fotograafide seas, saad ka ise selleks.

Kriitika ja nõuanded koolist aitasid mind väga palju. Teate, selline konstruktiivne kriitika, mis aitab teil paremaks saada. See on lihtsalt hindamatu.

 

Mitu pulma on juba teie arvel?

Oh, raske on täpset numbrit öelda, kuid kindlasti juba üle 60.

Mis kõige huvitavam, vastupidiselt levinud arvamusele, et ilma kakluseta pole häid pulmi, pole minul kunagi olnud ühtegi kaklust ega muid ebameeldivusi. Minu kliendid on hämmastavad!

 

Millal saite esimese tellimuse pulmade pildistamiseks? Kas mäletate seda hetke?

Loomulikult! Õppisin siis veel fotograafia koolis, kogemuste pagas ei olnud ei suur ega ka väike- poolteist aastat fotosessioone. Pabistasin väga. Hea, et see oli täpselt praktika ajal, oli olemas tugi ja kogemus teistelt fotograafidelt. Kokkuvõttes kõik õnnestus ja ma mõistsin, et saan sellega hakkama, mulle meeldib see.

Praegu olen spetsialiseerunud pulmade jäädvustamisele juba neljas aasta ja fotograafia on saanud minu põhitööks.

 

Kuidas otsisite oma esimesi kliente?

Kui olin saanud piisavalt praktikat ja olin „küps“ iseseisvaks tööks, registreerusin kõikjal, kus võimalik. Kuid kliente leidsin ainult GetaPro kaudu.

 

Millal registreerusite GetaPro’s?

Olin üks esimesi registreerunuid pea 4 aastat tagasi kui olin alles fotograafiaga algust teinud. Mul oli GetaPro’st klientide leidmine lihtne, see on suurepärane viis enda ja oma teenuste reklaamimiseks.  

Praegu töötab minu nimi ja maine- nüüd otsivad kliendid mind, mitte mina neid. Siiski aeg-ajalt võtan ikka tellimusi vastu ka GetaPro’st. Iga uue arvustusega on tellimuse saamine lihtsam ja kiirem.

 

Kui alustasite, kas ei kartnud negatiivset tagasisidet?

Oi, mul oli üks väga kirju lugu, pärast mida enam miskit ei karda. See juhtus siis kui olin just fotograafi tööd alustanud. Sel ajal tegelesin kirglikult loomade pildistamisega ja kuulusin ühte Facebooki loomasõprade gruppi. Nad palusid mul kutsikaid pildistada, isegi maksti, umbes 20 eurot vist. Tol ajal oli see terve ettevõtmine.

Umbes aasta hiljem nägin oma tööd kalendris, mida aktiivselt müüdi selle sama grupi asutaja poolt. Kui küsisin, miks mind ei ole märgitud ega teavitatud (autoriõigustest vaikin), sain vastuseks hulga negatiivset ja vestlus lõppes kiirelt tulemusteta.

Kõige hullem juhtus järgmisel hommikul- avastasin oma lehelt tohutu hulga negatiivseid kommentaare ja hinnanguid. Need olid jäetud selle koertearmastajate grupi liikmete poolt.

Ma ei tea, kuidas mind, tol ajal algajat fotograafi, selline olukord ja ebaõiglus ei murdnud. Olen oma portsu negatiivsust juba kätte saanud.

Minu lehel pole enam arvustustega alalehte, kuid GetaPro tagasisided aitavad mind palju.

 

Kuidas täpsemalt GetaPro arvustused teid aitavad?

Inimesed näevad, mida teie kohta räägitakse, kuidas te nendega suhtlete. Samuti on väga oluline mõelda läbi kliendile suunatud kiri, kuidas end esitlete.

 

Mis on olnud kõige paremini tasustatud tellimus?

Suurima tasu teenisin oma raskeima pildistamise puhul- 17h pulmas kõige kuumemal päeval, mis minu elus olnud on. Kunagi enam ei nõustu sellega.

 

Kas mingisuguseid naljakaid olukordi on pulmades kunagi ette tulnud?                                                    Ei saa öelda, et tihti. Kord pidin pruutpaari oma autoga kohale sõidutama, sest nende juht eksis ära ja ei saanud pildistamis kohale naasta.

Teisel korral otsisid kõik tiigist kihlasõrmust. Ei leitud.

 

Mille poolest erineb pulmafotograaf?

Vastupidavuse. Üks pulmapäev on võrdne väga aktiivse treeninguga jõusaalis. Nende samade parimate hetkede tabamiseks peab olema aktiivne. Laman murul, istun põõsastes, vahetan pildistamise nurki. Töö ajaks on mul isegi oma vormiriietus- püksid või taskutega kleit, kuhu kõik vajalik panna. Ja muidugi- mugavad kingad! Ja loomulikult, kogu varustust tuleb ise kaasas kanda. Terve päev.

 

Mida peaksid eba fotogeensed inimesed tegema?

Selliseid ei ole. Fotogeensus tuleb välja siis kui inimene on lõdvestunud. Selle jaoks räägin klientidega, et nende tähelepanu mujale juhtida.

 

Kuidas on pandeemia teie tööd mõjutanud?

Piirangute tõttu oli täieliku rahu aeg. Aga teate, eelmisel aastal, niipea kui hädaolukord tühistati, olin juba 9.juunil perekonnaseisuametis ja pildistasin pulmi. Meid oli ainult neli- rohkem ei lubatud. Seetõttu ei olnud mul mitte ainult fotograafi vaid ka tunnistaja roll täiesti võõrastele inimestele. See oli huvitav kogemus.

 

Eelmisel aastal olid ürituste pidamisel piirangud. Kas selle pärast jäi ka pulmi vähemaks?

Minu üllatuseks- ei. Veelgi enam, eelmise aasta hooajal oli mul rekordarv pulmi- 25! Olin peaaegu viimase piirini viidud, sest pulmade pildistamine nõuab tohutult jõudu ja energiat. Vedas, et tihemini tehti neid pereringis.

 

Kas sessioone tühistati?

Jah, mõned olid sunnitud Covid-19 tõttu oma pulmad ära jätma, peamiselt rahalistel põhjustel. See ajendas mind osalema ühes heategevusprojektis- #davinamkazas. Idee on pakkuda oma teenuseid oma teenuseid tasuta neile, kes seda vajavad. 

 

Mida soovitaksite GetaPro uustulijatele?

Olla aktiivne, konkureerida tellimuste eest. Keskenduda sellele, mis tuleb hästi välja. Pakkumiste tegemisel kliendile olla tähelepanelik- parem kuluta 5 minutit rohkem, kuid tee seda hästi.

Tagasi