Valmistume kütteperioodiks: kasulikke näpunäiteid ekspertidelt“ title=

GetaPro

Valmistume kütteperioodiks: kasulikke näpunäiteid ekspertidelt

  • Blog
  • 02-09-2022

 

Kuidas valmistuda uueks küttehooajaks? Kas tasub vahetada küttesüsteemi kui arved on kasvanud? Milline soojuspump uude koju valida? Kas on võimalusi küttekulude vähendamiseks? Need ja teisedki küsimused vaevavad paljude inimeste päid. Kütteperioodi eel küsisime asjatundjatelt mitmeid päevakajalisi küsimusi tõhusate soojuslahendite kohta ja milliseid töid on selles vallas kõige parem usaldada diplomeeritud meistrile.

 

Jutustasime GetaPro’s registreerunud spetsialisti Sandris Sievertiga, kellel on laialdased kogemused erinevate küttesüsteemidega töötamisel: soojuspumbad, pelleti-ja gaasikatlad kui ka konditsioneerid. 

 

Milliseid tellimusi saate GetaPro kaudu kõige sagedamini? Kas peale küttekulude tõusu prognoosi ilmumist tuleva sügis- talve perioodi kohta on mingeid muudatusi tunda olnud?

Kui väga lühidalt, siis gaasiküte on hetkel see, millest inimesed kõige rohkem lahti saada tahavad. Üha enam soovitakse paigaldada soojuspumpasid ja niisamuti ka „targa kodu“ lahendusi, mis aitavad kuludelt palju kokku hoida. Samuti vahetatakse välja vanu katlaid uute, palju tõhusamate ja kaugjuhtimispuldiga vastu.

 

EFEKTIIVSED KÜTTELAHENDUSED

 

Kui lihtne on olemasolevat küttesüsteemi uue vastu vahetada?

Iga kodu on väga individuaalne: ühes võib küttelahenduste vahetus võtta aega ühe päeva, teises terve nädala. Kõik oleneb olemasoleva küttesüsteemi seisukorrast. Kui see on tehtud kvaliteetselt, siis peale soojuspumba paigaldamist töötab see efektiivselt. Küll on aga maju, kus infrastruktuur on veel nõukogude ajast- vanad torustikud ja veesüsteemid: sel juhul tuleb moodsa soojuspumba paigaldamiseks majas peaaegu kõik ümber teha. Ja igaüks peab ise otsustama kui palju raha ja närve ta on nõus sellesse protsessi investeerima.

 

Kui te praegu hakkaksite maja ehitama, siis millise küttelahenduse valiksite ja miks?

Kindlasti päikesepaneelidega maasoojuspumbad! See on kõige tõhusam lahendus, mis meie turul hetkel saadaval on. Pole midagi tõhusamat kui soojuspump, sest selle SCOP (Seasonal Coefficient of Perormance) on aastaringselt muutumatu (hooajaline energiatõhususe koefitsient SCOP tähendab, kui palju soojust saab toota kilovatist elektrienergiast). Kuna tootjaid on palju ja valik on lai, võib olla konkreetset soojuspumpa raske valida ning siis soovitan uurida, millisel tootjal on parim SCOP -7 ja +7 kraadi juures (kõik tootjad annavad selle info). Mis puutub päikesepaneelidesse, siis need võimaldavad teil väljast energiat praktiliselt mitte osta. Kui päikesepaneelide paigaldamist planeerides on kõik õigesti kirja pandud ja välja arvutatud, on see uskumatult tõhus. Niisamuti on oluline, et seda teeks asjatundlik spetsialist. Lühidalt, parimad lahendused on need, mis töötavad elektrienergial koos päikesepaneelidega.

 

MILLIST TÖÖD ON PAREM SPETSIALISTIDELE USALDADA

 

Kas pelleti- või gaasiboilerit saab ise paigaldada või on parem usaldada see meistrile?

Pelleti (graanulitega) boilerit võite proovida iseseisvalt paigaldada, kuid gaasiga on see keerulisem kuna load tuleb hankida Gaso’lt. Kui gaasiseadmete paigalduse teeb asjatundmatu inimene, kes pole seda kunagi teinud, tekitab see ohtu mitte ainult ohutuse mõttes vaid tõenäoliselt ei tööta ka seadmed tõhusalt. On mitmeid nüansse, mida saab õppida ainult kogemuste kaudu- seda koolis ei õpetata.

Olen olnud majades, kus eakad mehed, kes on terve elu tegelenud torutöödega, on teinud kõike nii nagu peab, kuid siiski midagi ei juhtu: kohale jõudes märkasin puudusi ühendamisel ja seadistuses- vanad meistrimehed lihtsalt ei teadnud neid nüansse. Tehnoloogia areneb väga kiiresti ja paljusid pisiasju õpitakse ainult kogemuse kaudu: te ei loe sellest kuskilt. Sellel erialal tuleb kogu aeg õppida- omandatud oskusi täiendada ja uusi juurde õppida.

Samuti ei tohiks end segada katla ja selle juhtimissüsteemi konstruktsiooni. See on kõige hullumeelsem asi, mis inimesele pähe tulla võib. Nii ei tohiks ka sekkuda katla hingeellu. Sageli hakkab katla omanik pärast Interneti foorumites lugemist erinevatest nippidest, mis aitavad „kokku hoida“, proovima muuta või täiustada oma seadmeid. Aga jällegi, iga kodu on erinev. See, mis sobib ühele, ei sobi teisele. Kahes kõrvuti asuvas majas, mis näevad identsed välja, võib küttesüsteem olla erinev. Hiljuti töötasime projekti kallal, kus kõik majad olid ühesugused nagu peegelpildis, kuid küttesüsteemid erinevad. Vastavalt sellele võivad ka arved soojushulga kasutamisel olla erinevad: üks omanik maksab natuke rohkem, teine vähem.

Võite iseseisvalt proovida torusid remontida, paigaldada pumpasid ja muid praktilisi asju teha, kuid kuna kõige tähtsam on see, mis on katla sees, ei tohiks isehakkaja mitte mingil juhul selle seadistustesse sekkuda, sest see on kui „aju“, mis juhib kõige olulisemaid kütteprotsesse.

 

 

MIDA TEHA KÜTTEARVETE VÄHENDAMISEKS

 

Kas saate anda soovitusi, kuidas vähendada arveid ajal, mil seisame silmitsi kõigi aegade kõrgeimate hindadega?

Üks asi, mida enamik inimesi ei tea, on vajadus vähendada õhuniiskust ruumides. Mida kõrgem on õhuniiskus, seda suurem on soojuse tarbimine ja ka küttearve. Niiskus kogub soojust seintesse ja sealt läheb see läbi seinte ja akende välja. Näiteks suhteliselt vanadel majadel on kelder niiske ja „võtab“ osa soojast sisse. Selliseid maju nägin, kus keldrites on 20cm jagu vett. Tegime katse ja selgus, et keldrist vett välja pumbates langes soojakulu ca 20%.

Nende jaoks, kes kasutavad pelleti katlaid, on oluline mitte vaadata hinda ühe tonni kohta ja haarata kõige odavamaid, vaid pigem pöörata tähelepanu pelletite endi kvaliteedile: mitu kWh 1’s kilogrammis ja milline on niiskusesisaldus (iga korralik tootja võib oma pelletite kohta sertifikaate esitada). Arvestada tuleks ka sellega, et pelletid ise imavad niiskust, mis vähendab kWh/kg, kui neid hoida niisketes ruumides.

Puuküttega katelde ja pelletahjude kasutajatel on omakorda oluline teada, et neid ei saa süüdata nagu tavalist tuld. Tavaliselt käib see nii- pannakse kokku küttepuud, lisatakse paber või hakkepuit ja pannakse põlema, kuid see pole sugugi tulemuslik. Mõttekam on tuli süüdata ülevalt, et põlemine toimuks järk-järgult, suunaga alla poole, tekitamata kohest ja liigset soojushulka.  See on oluline, sest katel neelab ainult sellise soojushulga, mille jaoks see on ette nähtud: ülejääk lihtsalt „visatakse“ korstnasse, mis on täiesti ebaefektiivne.

Unustada ei tohi ka targa kodu lahendusi, mis on juba ammu kõigile teada, kuid jõuavad teostuseni siiski aeglaselt. Näiteks keskküttega või individuaalse gaasiküttega elamutes paigaldatakse radiaatoritele elektroonilised termostaadid, mis alandavad temperatuuri automaatselt omaniku valitud intervalliga. Näiteks on mõistlik alandada toas temperatuuri kui te ei ole kodus. Siinkohal on oluline valida tootja, kelle seadmetele on võimalus lisada lisaseadmeid. Näiteks mul on kodus selline süsteem: niipea kui avan toas akna, siis radiaator enam ei kuumene, et ei tekiks asjatut soojakadu. Kui niipea, kui aken uuesti sulgub, jätkab radiaator oma tööd.

Samuti ei tohi unustada, et kui meister paigaldab seadmeid, siis ta annab ka juhised selle parimaks toimimiseks. Kui paigaldate seadme ise, peate võib-olla tulevikus rohkem maksma, sest selle efektiivsus kaob. Tihti ei taha majaomanik ise spetsialist nõuandeid kuulda võtta, sest on kindel, et tal on õigus ja on oma otsuses kindel.

 

KUIDA VALIDA TÕELIST MEISTRIT, KES AITAB KÜTTEPROBLEEMID LAHENDADA

 

Kuidas valida tõelist meistrit? GetaPro kasutajad juhinduvad tavaliselt iga meistri profiilis olevatest arvustustest.

Olen sellega nõus. Samuti peaksite olema ettevaatlik „meistrite“ suhtes, kes nimetavad end ainult sellisteks. Soovitaksin valida spetsialisti põhimõttel „meister katelde töös“: ehk siis, kui kütteseadmete müüja ise soovitab parimat spetsialisti küttesüsteemidega seotud töödeks. Usaldusväärseid- suured firmad kindlasti halba ei soovita!

 

KÜTTESÜSTEEMI VALIK PIKEMAKS PERSPEKTIIVIKS

 

Millised küttelahendused ja kütte liigid on teie arvates rahaliselt kõige tulusamad ning milliseid mõjutavad maailma sündmused ja turukõikumised kõige vähem?

Igasugune päikeseenergiaga seotud soojuspump. Mul on palju kliente, kes saatsid mulle oma arved, kuna olid õnnelikud, et elektriarve oli null- nii talvel kui ka suvel. Kui kõik õigesti arvutada, on see suur võit.

 

Kas tulevikus on oodata drastilisi muutusi küttelahenduste tehnoloogias?

On loogiline eeldada, et tulevikus on gaasiga kindlasti probleeme: on väga ebatõenäoline, et me kunagi veel naaseme selle soojusenergia allika juurde samades mahtudes kui varem. Loomulikult areneb tehnoloogia kiiresti, pakkumised muutuvad üha mitmekesisemaks ning lihtsustub ka küttesüsteemide paigaldus/vahetus. Tunnistan, et üha rohkematel inimestel avaneb võimalus valida erinevate tugiprogrammide abil alternatiivseid ja kaasaegseid lahendusi.

Võib- olla mäletame 20 aasta pärast neidsamu soojuspumpasid tänuga- tekivad uued tehnoloogiad, mis annavad meile võimaluse elada mugavamalt, vabamalt, keskkonnasõbralikumalt ja ilma liigsete kulutusteta pere eelarves.

Tagasi