Kuidas paigaldada eramajja päikesepaneele? Nõuandeid eksperdilt.“ title=

GetaPro

Kuidas paigaldada eramajja päikesepaneele? Nõuandeid eksperdilt.

  • Blog
  • 03-11-2022

Veel hiljuti meelitasid päikesepaneelid vaid „rohelise innovatsiooni“ entusiaste. Küll aga on lähenev energiakriis  selle teema vastu tekitanud suurema huvi kõikides majaomanikes, kes otsivad võimalusi meeletult kasvanud energiakulude vähendamiseks. Kuidas päikesepaneele õigesti valida, palju see maksma läheb, millal nad end ära tasuma hakkavad? Arutlesime neid kuumi teemasid Edgar Bergholziga.

 

Edgar, kas teie kodule on paigaldatud päikesepaneelid?

Loomulikult! Oma majale paigaldasin paneelid umbes aasta aega tagasi ja praeguseks on meie pere väga rahul, et ei pea iga elektriarve peale võpatama.

 

Kuidas valida õiget ettevõtet päikesepaneelide paigaldamiseks ja mitte sattuda petturite küüsi?

Tõepoolest on hetkel palju ettevõtteid, kes seda teenust pakuvad. Kuid kindlasti tuleb olla ettevaatlik, sest paljud neist on nii öelda ühekordsed tegijad, kes üritavad sel alal suurt kasumit taga ajada. Soovitan otsida valminud projektide reaalseid arvustusi ja kindlasti kontrollida ettevõtet Äriregistri andmebaasist: uurida kui tõsiseltvõetavad nad on, millal ettevõte asutati, kui palju on töötajaid, milline on käive ja mis toimub olemasoleva kapitaliga jne. Olen kindel, et nii avaneb väga uudne vaatepilt: selgub, et paljud on asutatud alles sel aastal.

 

Kuidas hinnapakkumiste keskel orienteeruda?

Kindlasti ei tohiks teha oma valikut selle järgi, et ainult odavamalt saaks. Keskmiselt maksab eramule päikesepaneelide paigaldamine kuni 12 000 eurot (olenevalt võimsusest- iga kilovatt on umbes tuhat eurot). Kui keegi eelistab kahtlast firmat pelgalt seetõttu, et säästa mõnisada eurot, siis minu arust on see täielik hullus.

Niisamuti ei ole mõistlik paneele ise ostma hakata: näiteks interneti kaudu Hiinast tellides. Ka kasutatud paneelidega tuleb olla ettevaatlik: nad võivad olla aegunud, kulunud või mikropragudega. Kui päikesepaneelide paigaldusfirma saadab teile pakkumise, on alati mõistlik internetist uurida, millise tootja paneele pakutakse: kas see kaubamärk kuulub maailma esiviisikusse?

 

Tehnoloogia areneb väga kiiresti. Kas võib juhtuda, et ostetud paneelid on juba paari aasta pärast vananenud?
Üks paneel toodab keskeltläbi 400 vatti. Kümne tööaasta jooksul väheneb selle võimsus vaid 10%. Üldiselt on päikesepaneelide eluiga vähemalt 20-25 aastat, millest garantiid 15 aastat. Inverteril (ehk voolumuunduril) on tootjapoolne garantii 5 aastat, kuid see ei tähenda, et see peale seda aega üles ütleks. Nii on ka iga muu vastupidavama kodumasinaga- telekas, külmkapp jne.

 

Kui palju päikesepaneelid elektrit toodavad? On tekkinud eelarvamused, et meie põhjamaistel laiuskraadidel ei ole piisavalt päikest, et paneelide kasutegur kõrge oleks.

On vaja mõista, et see toimib veidi teistmoodi: energiatekitajaks ei ole mitte kõrge temperatuur, vaid päikesekiirgus ehk ultraviolettkiirgus. Näiteks võib juhtuda, et maikuus toodetakse rohkem energiat kui juulikuumuses, sest väga kõrgel temperatuuril hakkab paneel varuma. Nii, et ärge imestage kui jahedal Eesti suvel suudab kohalik päikesepaneel toota rohkem kui tema „vennad“ päikselises Itaalias, lihtsalt sellepärast, et meil on päevad pikemad.


Kas vihm, tolm või õietolm mõjutab kuidagi päikesepaneele? On neid vaja hooldada?

Põhimõtteliselt tingimused, mis on Eestis, mingisugust erihooldust juurde ei tekita. Kui aga tundub, et on aeg neid pesta, siis saab seda teha vaid sobivate vahenditega- näiteks destilleeritud veega. Muideks, tootjatel on erinõuded paneelide tugevust silmas pidades. Näiteks peab paneel taluma 25mm rahet, mille lennukiiruseks on 27m/s. Paneelid on vastupidavad ka lumesajust ja muudest loodusnähtudest põhjustatud koormusele.

 

Millal hakkab paigaldatud päikesepaneel end ära tasuma?

Toon näite. Päikesepaneelide paigaldamisega selle aasta mais (maikuu elektrihindu arvestades) võiks eeldada, et need tasuvad end ära 5,5 aastaga. Kui aga vaadata septembri hindu, siis juba 2 aastaga. Toon välja, et elektrihindade järsku langust lähima paari aasta jooksul eeldada ei saa. Kuigi ei saa välistada, et 2-3 aasta pärast arenevad päikesepargid niivõrd, et taastuvenergiast on üleküllus, mis omakorda viib teenuste madalamate hindadeni.

 

SAMM- SAMMULT: PANEELIDE PAIGALDAMISPROTSESS (Soovitusi Baltic Elekrost)

Invertor

20% kõikidest kuludest läheb invertorile (umbes 2000 eurot). See on võimsusmuundur(muudab alalisvoolu vahelduvvooluks), mida saab paigaldada nii sise- kui ka välitingimustesse. Tänu sellele seadmele saate päikeseenergiat kasutada koduses majapidamises.

 

Sertifitseeritud elektrik

Elektrik, kes ühendab päikesepaneele, peab olema diplomeeritud (kvalifikatsioon lubab tal ühendada ja töösse panna mikrotootmise). Tavaliselt pakuvad sellise spetsialisti teenuseid ettevõtted, mis tegelevad paneelide paigaldusega.

 

Ülepingekaitse

Kui välk majja lööb, võivad kahjustada saada nii päikesepaneelid kui ka inverter, halvimal juhul võib tekkida ka tulekahju. Seetõttu peabki pikse- ja ülepingekaitse tagama paneeli paigaldaja. Majaomanik peab esmalt välja uurima, kas antud kuulub tehtud pakkumisse ja niisamuti hoolikalt kontrollima, kas kõik on õigesti tehtud.

Tagasi